mlekolak napisał(a):
to zobacz jak wyglada MMA czy MT, nie chodzi o to co jak wyglada ale jak jest przydatne w życiu. Aikido po 2-3 latach dopiero opanujesz w stopniu przydatnym a jak chodzisz na MT czy MMA to po poł roku już umiesz zadać cios lub jakoś tam się obronić. Pozatym sparing z gościami z Aikido kiedyś wyjaśnił wszystko ; ) paru chłopaków zaczeło trenować z Nami MMA tyle w temacie.
Wiem ze Pudzian teraz wypromowal na cala Polske MMA, i teraz wszyscy sa slepo zapatrzeni w tym kierunku, ale to nie znaczy ze inne style walk nie sa skuteczne i sa niepotrzebne, gdy by tak bylo, to by poprostu nie istnialy, kazdy styl jest dobry na swoj sposob, i kazdy ma to inne spojrzenie, ty lubisz to, ktos lubi co innego ja lubie tamto itd.
Tak samo jak piszesz ze po pol roku w MMA opanujesz cios i obrone, to i w Aikido rowniez, nie wiem czemu twierdzisz ze jest inaczej i kto ci takie rzeczy naopowiadal, zreszta MMA to typowy styl kojarzony z ulicznymi walkami, w ktorym wazniejszy jest atak i jak najszybsze zlikwidowanie przeciwnieka, Aikido znowu to calkiem inny biegun, bo to typowa samoobrona, wiec porownywanie jest tu bez sensu, tyle w temacie